DNS zorgt voor een vertaling van een domeinnaam (bijvoorbeeld google.nl) of hostname (bijvoorbeeld www.google.nl) naar een bepaald IP-adres en omgekeerd. Dit proces is vereist om websites te bezoeken. Echter kan dit ook tijd innemen waar niemand graag op wacht. Hiervoor is dan het cache geheugen goed. Dit cache geheugen gaat dan eerdere verzoeken onthouden voor u zodat het allemaal sneller vooruit gaat. Standaard wordt deze cache op regelmatige basis automatisch verwijdert op zowel uw besturingsysteem als uw internetbrowser.

Dit kan soms voor problemen zorgen als u nieuwe DNS gegevens ingevoerd heeft of u uw domein verhuist heeft. Gelukkig beschikken de meeste internetbrowsers en besturingsystemem ook over mogelijkheden om deze cache handmatig te verwijderen. Hieronder staat beschreven hoe u dat doet.

1.Besturingsystemen

Windows

Wanneer u de Windowstoets (vlaggetje naast linker Alt of Ctrl) ingedrukt houdt met de R-toets opent het uitvoeren venster waar u cmd kan ingeven om het commando venster te openen. In dit venster kan u nu volgende commando ingeven: ipconfig /flushdns gevolgd door Enter.
U krijgt vermoedelijk een uitvoer zoals hieronder vermeldt:

Windows IP Configuration
Successfully flushed the DNS Resolver Cache.

Mac OS

Met Finder kan u de terminal opzoeken waar u volgende commando kan ingeven om uw cache leeg te maken voor Mac OS X Leopard of nieuwer:
dscacheutil -flushcache

Werkt u met een oudere Mac OS versie dan gebruikt u: lookupd -flushcache

Linux

U kan uw terminal oproepen met Ctrl + Alt + t
Hier kan u de DNS cache legen door volgende service opnieuw op te starten: "/etc/init.d/nscd restart" .

2.Internetbrowsers

In de geavanceerde instellingen (soms ook privacy instellingen) van uw browser kan u meestal kiezen om uw browsergeschiedenis en cookies te legen of verwijderen. Hier zal u ook de mogelijkheid terugvinden om uw cache leeg te maken.